Duurzaamheidsfondsen: subsidies en leningen

Wilt u investeren in duurzame energie? Voor zowel particulieren als ondernemers zijn er verschillende mogelijkheden om hierin te investeren. De Omgevingsdienst West-Holland ondersteunt gemeenten in alle werkzaamheden rondom subsidies en leningen. Hierbij maakt de Omgevingsdienst onder andere gebruik van het Duurzaam Bouwloket en SVN.

Aanvragen duurzaamheidssubsidies- en leningen

Bent u woningeigenaar?

De gemeenten Noordwijk en Zoeterwoude verstrekken duurzaamheidssubsidies aan woningeigenaren. Op Duurzaam Bouwloket kunt u alle informatie vinden over deze subsidie. Als u in een andere gemeente woont, kan het zijn dat er op gemeentelijk niveau geen subsidieregeling beschikbaar is. Mogelijk is deze er wel op landelijk niveau. Doe de subsidiecheck om te kijken wat uw opties zijn, of neem contact op met uw eigen gemeente.

De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Noordwijk en Voorschoten verstrekken duurzaamheidsleningen voor woningeigenaren om woningen te verduurzamen. Op Duurzaam Bouwloket kunt u hier alle informatie over vinden. Als u in een andere gemeente woont, kan het zijn dat er op gemeentelijk niveau geen duurzaamheidslening beschikbaar is. Mogelijk is deze er wel op provinciaal of landelijk niveau. Doe de check  om te kijken wat uw opties zijn of kijk op de website van het SVN.

Stimuleringslening aanvragen voor uw organisatie?

De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Noordwijk en Zoeterwoude hebben een duurzaamheidsfonds opgezet voor maatschappelijke organisaties en Verenigingen van Eigenaren. Op Duurzaam Bouwloket kunt u hier meer informatie over vinden.

Ook kunnen organisaties in bepaalde gemeenten een energiescan aanvragen. Zie de pagina Energiescans voor meer informatie.

Uitgekeerde duurzaamheidssubsidies in de gemeente Zoeterwoude

Duurzaam Bouwloket

Om bewoners op weg te helpen bij het verduurzamen van hun woning zetten de Omgevingsdienst en de gemeenten het digitale Duurzaam Bouwloket in. Op de website van het Duurzaam Bouwloket kunnen inwoners uit de regio terecht voor gratis onafhankelijk advies en informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing, duurzame energie opwekken en de financieringsmogelijkheden. Bovendien kunt u hier informatie vinden over duurzaamheidsinitiatieven en energieallianties binnen uw gemeente.

Werkzaamheden Omgevingsdienst

De Omgevingsdienst ondersteunt gemeenten door alle werkzaamheden rondom een lening of subsidie uit handen te nemen. Die werkzaamheden houden in:

  • Het opstellen van verordeningen.
  • De coördinatie en afhandeling van aanvragen voor subsidies en leningen.
  • Het afhandelen van eventuele bezwaren.
  • De verantwoording via jaarrapportages.
  • De communicatie rondom de subsidies/leningen, zoals het organiseren van duurzaamheidsbijeenkomsten, communicatie met inwoners, informatie op websites en nieuwsberichten.

Op dit moment draagt de Omgevingsdienst bij aan duurzaamheidstrajecten van de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Voorschoten en Zoeterwoude.

Heeft u vragen?

Naast deze projecten is de Omgevingsdienst West-Holland beschikbaar voor advies en ondersteuning bij andere duurzaamheidsprojecten. Voor vragen of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst. Dat kan door te mailen naar info@odwh.nl.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 13.00 uur.

Telefoonnummer: 071 - 408 3100