Winnaars fotowedstijd Groene Cirkel Bijenlandschap 2023 bekend!

Tijdens de achtste editie van de jaarlijkse fotowedstrijd Groene Cirkel Bijenlandschap zijn maar liefst 123 prachtige foto’s ingestuurd. Het was een uitdaging om daartussen een winnaar te kiezen, maar de jury is erin geslaagd een keuze te maken.

De winnaars van de Fotowedstrijd 2023 Groene Cirkel Bijenlandschap zijn:

Eerste prijs – ‘Master bee’ door Thony de Bruin
Tweede prijs – ‘Opvliegende bij’ door Elwin-Florian Lelieveld
Derde prijs – ‘Bijen op een passiebloem’ door Annelies Poelmann

Beoordeling

Bij de beoordeling van de foto’s werd naar de technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de “X-factor” gekeken. De foto’s van de drie winnaars voldoen daar zeker aan: ze zijn goed belicht, haarscherp en hebben een prachtig kleurenpalet. De jury bestond dit jaar uit Laila Driessen-Jansen, voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap en burgemeester van Leiderdorp, en Frank van Dam, ‘Chef groen’ bij het Rijksvastgoedbedrijf.

De uitreiking vond plaats op woensdagmiddag 21 juni op kinderboerderij de Oedenstee in Hoogvliet; een locatie van Stichting Natuurstad Rotterdam. Hier kregen de winnaars hun prijzen uitgereikt, bestaande uit onder andere een cursus macrofotografie, waardebonnen van Biologische Kwekerij De Groene Cirkel in Oegstgeest en een bijenhotel.

Eerste prijs: foto van Thony de Bruin
Tweede prijs: foto van Elwin Florian Lelieveld
Derde prijs: foto van Annelies Poelmann

Help de bij

Het gaat niet goed met bijen. En dat is zorgelijk, want de beestjes spelen een erg belangrijke rol bij het bestuiven van ongeveer 75 procent van alle gewassen op aarde. Je kunt de bij helpen door een gastvrije omgeving te creëren, of dat nu in je tuin, op het balkon of op je bedrijventerrein is. Lees meer over hoe je dat doet op deze pagina.

Over Groene Cirkel Bijenlandschap

Burgers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties werken samen aan een bijenlandschap. Alle kleine stukjes bloemrijk gebied vormen samen een netwerk dat goed is voor bestuivende insecten – en daarmee voor vogels en andere dieren die insecten eten. Een bijenlandschap brengt op die manier de basis voor een gezonde natuur. En het helpt: in drie jaar tijd is het aantal soorten bijen in de onderzochte locaties met 34% toegenomen. De Omgevingsdienst West-Holland voert het programmamanagement uit van Groene Cirkel Bijenlandschap.