Gemeente Leiderdorp neemt energieprijs in ontvangst

Op maandag 24 april opende wethouder Bob Vastenhoud van gemeente Leiderdorp samen met minister Rob Jetten een kleine windmolen. Hieraan kunnen elektrische fietsen en andere apparaten opladen. Dit is naar aanleiding van de EZK energieprijs die de gemeente in 2022 won.

Sinds 2019 komen gemeenten die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte voor de prijs in aanmerking. In 2021 was Leiderdorp het meest succesvol bij geven van inzicht in energiebesparing. In de gemeente voldeed landelijk het hoogste percentage bedrijven (91%) aan de informatieplicht-energiebesparing. Samen met de Omgevingsdienst West-Holland stimuleert de gemeente bedrijven om energie te besparen én hierover te rapporteren.

Gewonnen door goede samenwerking

De gemeente Leiderdorp wil rond 2030 net zoveel elektriciteit opwekken als gebruiken. ‘Het is een beloning voor alle inspanningen die de gemeente de afgelopen jaren heeft gedaan. Dit om te werken aan een toekomst zonder aardgas’, aldus wethouder Bob Vastenhoud. ‘Mede dankzij de goede samenwerking met inwoners, ondernemers, Omgevingsdienst West-Holland, EnergieAmbassadeurs en coöperatie Zon op Leiderdorp is dit tot stand gekomen. In het bijzonder gaat mijn dank uit naar de ondernemers die gerapporteerd hebben en de proactieve aanpak van de Omgevingsdienst West-Holland’.