Energiescans organisaties

Gemiddeld 30% besparen op energiekosten

Als bedrijf of organisatie bent u continu bezig met besparen. Op uw energierekening valt óók genoeg te besparen. Maar hoe doet u dat? Waar liggen voor u de kansen en hoe pakt u dat aan? De Omgevingsdienst West-Holland helpt u hier graag bij en biedt energiescans aan. Bij deze scans krijgt u ook begeleiding van minstens één jaar, zodat het uitvoeren van maatregelen makkelijk wordt voor u. Op deze pagina leest u meer over de energiescan en de deelnemende gemeenten. 

Wat is een energiescan of energiebesparingstraject? 

Er zijn twee energiescans voor verschillende doelgroepen:

  1. De standaard energiescan is gericht op kleine MKB bedrijven zoals winkels en kleine horeca;
  2. De uitgebreide scan met koppeling slimme meter en monitoring is geschikt voor de grotere organisaties, zoals grotere bedrijven en VvE's. 

Rapport

Na de energiescan krijgt u van Klimaatroute een rapport en bespreekt dit rapport met u in een persoonlijk gesprek. Een voorbeeld van dit rapport vindt u hier: ‘Quickscan’. Het rapport gaat in detail in op de voor de branche geldende wettelijke verplichtingen. 
Verbruikt uw locatie per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas? Dan helpt het rapport u met de voorbereiding en het uitvoeren van de landelijke/wettelijke energiebesparingsplicht en aan de informatieplicht
Als u onder de EED (Energie audit) valt dan wordt er zelfs een ‘‘adviesrapportage Energy Audit’opgeleverd door Klimaatroute.

Begeleiding

Na de quickscan start de periode van begeleiding.

Bij een standaard energiescan duurt dit deze periode één jaar. Bij een uitgebreide energiescan duurt deze periode twee jaar. In deze periode is uw Klimaatroute adviseur beschikbaar voor al uw vragen over energiebesparing. De adviseur helpt u ook bij het aanvragen van offertes, subsidies en/of financiering. Natuurlijk kunt u voor vragen uw adviseur ook zelf benaderen. 

Sommige gemeenten bieden een lening aan voor bedrijven (Leiden) of voor maatschappelijke organisaties (Leiden, Leiderdorp, Noordwijk en Zoeterwoude). Op de website van Duurzaam Bouwloket vindt u hier meer informatie over.

Monitoring bij de uitgebreide scan

De monitoring bestaat uit de volgende onderdelen:
-    Toegang tot online beveiligde portal met daarin uw rapport en gegevens.
-    Ieder kwartaal een gesprek om de ontwikkelingen te bespreken.
-    Uw energiegebruik en energiebesparing volgen met een speciaal programma. 

Welke gemeente biedt energiescans aan?

Op dit moment bieden de gemeenten Leiden, Nieuwkoop, Zoeterwoude en Voorschoten energiescans aan. 

De gemeente Leiden biedt dit jaar 61 energiescans aan:
•    35 scans zonder monitoring voor MKB
•    15 scans met monitoring voor VvE’s en studentenhuizen
•    11 scans met monitoring voor grotere bedrijven 

De gemeente Nieuwkoop biedt dit jaar 47 energiescans aan: 
•    29 scans zonder monitoring voor MKB
•    18 scans met monitoring voor grotere bedrijven

De gemeente Zoeterwoude biedt dit jaar 23 energiescans aan: 
•    8 scans zonder monitoring voor MKB
•    15 scans met monitoring voor grotere bedrijven

​De gemeente Voorschoten biedt dit jaar 50 energiescans aan: 
•    38 scans zonder monitoring voor MKB
•    12 scans met monitoring voor grotere bedrijven

    
Heeft u interesse in een energiescan maar staat uw gemeente er niet tussen? Houd deze website in de gaten of neem contact met ons op voor de stand van zaken. In de loop van het jaar zullen ook andere gemeenten in de regio energiescans aanbieden.

Aanmelden

Wilt u in aanmerking komen voor een energiescan? Meld u dan aan via het digitale aanvraagformulier
De Omgevingsdienst West-Holland beoordeelt namens uw gemeente uw aanvraag. Bij een goedkeuring van uw aanvraag maakt Klimaatroute een afspraak met u voor de energiescan op uw locatie. 
Een energiescan duurt ongeveer twee tot drie uur, tijdens de scan kunt u al uw vragen over energie en besparing stellen.

U kunt geen energiescan aanvragen wanneer u in 2017 of daarna al een energiescan heeft aangevraagd.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Team Duurzaamheid van de Omgevingsdienst West-Holland via duurzaam@odwh.nl. Zet in het onderwerp van uw e-mail "Energiescan Organisatie", dan kunnen wij uw e-mail sneller behandelen. 
Van maandag tot en met donderdag (9:00 - 16:00 uur) en vrijdag (9:00 - 13:00 uur) zijn wij telefonisch bereikbaar via het nummer 071-4083300.