Senior Toezichthouder Energiebesparing

Bij de Omgevingsdienst West-Holland lever je een belangrijke bijdrage aan het realiseren van energiebesparing bij de bedrijven, de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving. Wij zijn geen suffe ambtelijke organisatie, maar zijn en voelen ons betrokken bij de actuele thema’s van deze tijd, zoals gezondheid, energietransitie, de grote bouwopgave en het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Wij werken in opdracht van en in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en twaalf gemeenten in het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland. Met zo’n 190 deskundige en gedreven collega’s werken we aan het verbeteren van lucht en bodem en aan het terugdringen van overlast door geur, geluid en gevaarlijke stoffen. Ook de zorg voor een duurzame leefomgeving is onderdeel van ons takenpakket.

Voor het team Duurzaamheid zijn wij op zoek naar een Senior Toezichthouder Energiebesparing (32-36 uur)

Door het Klimaatakkoord moeten alle bedrijven aan de slag met het besparen van energie. Daarvoor worden diverse instrumenten opgezet door de Rijksoverheid zoals de Energiebesparingsplicht, Label C verplichting en de EPBD. Maar daar stopt het niet bij, het pakket wordt steeds uitgebreid en er worden linken gelegd met andere thema’s binnen duurzaamheid zoals circulaire economie, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Om stappen te kunnen zetten bieden de omgevingsdiensten in Nederland de bedrijven een helpende hand bij alle instrumenten die worden ingezet.

Dit vraagt om een nauwe samenwerking met je collega’s binnen je eigen taakveld en daarbuiten, maar ook met onze opdrachtgevers en handhavingspartners. We zetten als Omgevingsdienst ook steeds meer in op data-gestuurd toezicht, want we willen echt resultaat behalen.

Wij zoeken hiervoor een enthousiaste Senior toezichthouder energiebesparing die de bedrijven van dichtbij wil helpen en kan motiveren om de juiste maatregelen te nemen.

Over ons

Als een van de zeven teams binnen de afdeling Omgevingstaken, bestaat het team Duurzaamheid uit 12 enthousiaste professionals. Die verantwoordelijk zijn voor toezicht en handhaving op het gebied van energiebesparing bij de bedrijven in onze regio maar ook uit adviseurs en projectleiders op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit.

Werkzaamheden
Door advisering en toezicht bij de ondernemer onderzoek je welke mogelijkheden tot energiebesparing bij het bedrijf aanwezig zijn. Hierbij neem je ten minste de wettelijke verplichtingen op het gebied van de energiebesparingsplicht uit de wet- en regelgeving mee.

Je bent in staat om op een deskundige en opbouwende manier het gesprek met de ondernemer aan te gaan. Deze methode wordt Stimulerend Toezicht genoemd. Je beschikt over voldoende technische inhoudelijke kennis over het thema energie en over de vaardigheid om hierover constructief het gesprek aan te gaan met de ondernemer.

Door de mogelijkheden tot energiebesparing en de daarbij behorende kostenbesparing op een heldere manier inzichtelijk te maken, faciliteert Stimulerend Toezicht dat naast wettelijke verplichte, ook bovenwettelijke mogelijkheden van energiebesparing worden gerealiseerd. Voor de wettelijke verplichte mogelijkheden staan je als toezichthouder natuurlijk ook de geëigende instrumenten voor toezicht en handhaving ten dienste.

Samen met het team worden knelpunten besproken, is het mogelijk om samen energiecontroles uit te voeren en leren we bovenal van elkaar.

Wat verwachten wij

·        Uitstekend mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.

·        Je kunt constructief een dialoog aan gaan, bent initiatiefrijk en denkt oplossingsgericht.

·        Je signaleert ontwikkelingen en vertaalt deze naar de praktijk.

·        Minimaal 5 jaar werkervaring met:

o   Het uitvoeren van energiecontroles/ geven van energieadviezen bij bedrijven.

o   Het beoordelen en/of opstellen van energiebesparingsplannen en -onderzoeken.

o   Het beoordelen van alternatieven voor erkende maatregelen energiebesparing.

o   Het beoordelen of opstellen van een plan van aanpak voor het uitvoeren van (erkende) maatregelen.

o   Onderzoek naar en advisering over terugverdientijd van maatregelen die niet als erkende maatregelen zijn

aangemerkt.

o   Het op een andere wijze opbouwen van voldoende deskundigheid over de mogelijkheden van het besparen

van energie bij bedrijven

Wat heb jij in huis?

·        Een relevant milieu en/of technische opleiding op hbo-niveau.

·        Rijbewijs B

·        Adviesvaardigheden voor energie(besparingsmogelijkheden).

·        Kennis van en ervaring met werken in een politiek/bestuurlijke omgeving.

·        Bij voorkeur kennis op het gebied van energiebesparing bij industriële processen

Wat bieden wij?

Een veelzijdige en uitdagende functie in een informele en betrokken organisatie. Ons kantoor staat op loopafstand van het station en het centrum van Leiden. We zijn goed bereikbaar met auto, trein en bus, maar er komen ook veel collega’s op de fiets. Ben jij een vroege vogel, begin je liever iets later of wil je je kinderen graag van school halen? Geen probleem, we werken met flexibele werktijden en werkplekken en je kunt ook een deel van je tijd thuiswerken.

De functie is in schaal 10 (maximaal € 5.009, – bij een 36-urige werkweek). Het salaris wordt bepaald op basis van jouw kennis, opleiding en ervaring. Je krijgt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar, bij goed functioneren is de intentie om een vast dienstverband met elkaar aan te gaan. Daarnaast bieden we goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:

·        Reiskostenvergoeding, ontwikkelmogelijkheden en opleidingen

·        Een individueel keuze budget (IKB) van 17,05 % van je salaris

·        Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP 

Wil jij als Senior Toezichthouder Energiebesparing je steentje bijdragen aan onze organisatie?

We horen graag van je! Je kunt je CV en een motivatie (in tekst of beeld) uiterlijk vóór vrijdag 1 december 2023 sturen naar hr@odwh.nl o.v.v. vacaturenummer 2023-15

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Bart van Oort (Teamleider Duurzaamheid) 06-12785345. 

Bij voldoende geschikte reacties wordt deze vacature mogelijk eerder van de website verwijderd. 

De vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet en bij gelijke geschiktheid gaat de interne kandidaat voor. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.