Evenementenvuurwerk

De Omgevingsdienst controleert evenementen waar vuurwerk afgestoken wordt, zoals Leidens Ontzet, Koningsdag, Bevrijdingsdag en dorpsfeesten. Voor dit soort evenementen met vuurwerk is een vergunning nodig. De controles staan in het teken van de veiligheid voor het publiek. In december organiseren veel vuurwerkverkooppunten een demonstratie. Voor dit soort kleine hoeveelheden vuurwerk is alleen een melding nodig. Maar ook bij deze demonstraties controleert de Omgevingsdienst of dat alles veilig verloopt.

Regels per gemeente

Wilt u vuurwerk afsteken bij een evenement? Elke gemeente heeft een eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarin de regels over vuurwerk staan. Zo moet het vuurwerk bijvoorbeeld stevig opgesteld zijn en moet het publiek op een veilig afstand staan. Bij het afsteken van meer dan tweehonderd kilo vuurwerk moet u toestemming vragen bij de provincie Zuid-Holland. De toezichthouders van de Omgevingsdienst controleren of de regels worden nageleefd. Ook controleren wij of achteraf alle vuurwerkresten zijn opgeruimd.

Meldingen en aanvragen

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om meldingen (import, export, tbs en evenementen) en aanvragen (ontbrandingstoestemmingen) digitaal te registreren via Meldpunt Vuurwerk. Bedrijven die een verkooppunt voor eindejaarsvuurwerk hebben, moeten dit melden aan de gemeente. Een formulier hiervoor is beschikbaar op de website van Kenniscentrum InfoMil.

 

Veelgestelde vragen over vuurwerkevenementen

Heeft u vragen?

De Omgevingsdienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 13.00 uur.

Telefoonnummer: 071 - 408 3100

U kunt uw vragen ook mailen naar info@odwh.nl