Houtstook

Wanneer u in huis de houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Deze stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt.

Houtkachels en veiligheid

Open houtkachels en haarden gebruiken lucht uit de kamer waar ze staan. Ook als er glas of een deurtje voor de vlammen zit. Ze hebben geen aparte aanvoerpijp voor lucht. Als er niet genoeg verse lucht de kamer in komt (bijvoorbeeld omdat het raam of ventilatierooster dicht is), ontstaat
er onderdruk. Verbrandingsgassen gaan dan niet via de schoorsteen naar buiten, maar komen de kamer in. In die verbrandingsgassen zitten schadelijke stoffen. Een houtkachel gebruikt zo’n 250 m3 lucht per uur. Daarom is het écht nodig om een raam of ventilatierooster open te zetten.

Gesloten kachel is veiliger en zuiniger

Gesloten houtkachels hebben een extra pijp naar buiten om de lucht voor het vuur aan te voeren. Daardoor zijn ze veiliger en hebben ze een hoger rendement dan open kachels. Pelletkachels hebben, net als gesloten houtkachels, een extra pijp voor de luchtaanvoer. Het voordeel van
pelletkachels ten opzichte van gesloten houtkachels is dat het rendement hoger is. Pelletkachels werken automatisch en hebben daardoor een betere verbranding.

Let op koolmonoxide

Bij alle kachels moet je opletten dat er geen koolmonoxide (CO) vrijkomt. Koolmonoxide ontstaat als de verbranding niet goed is en is giftig. Signalen dat er koolmonoxide in de lucht zit, zijn: vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen (die kunnen leiden tot verstikking). Het is verstandig om een koolmonoxidemelder in huis op te hangen. Deze geeft een alarmsignaal
voordat de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht gevaarlijk wordt.

Overlast

Het is verboden om met houtstoken overlast te veroorzaken. Toch zijn er geen wetten die houtstoken verbieden. De Omgevingsdienst kan er dus niet tegen optreden. Het is wel verboden om afval, of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden. Bij verbranding daarvan komen zware metalen vrij. Probeer, ook voor uw eigen gezondheid, regelmatig gebruik van een open haard te voorkomen. Gebruik het liefst hout met een vochtpercentage tussen de 15-20% voor een optimale verbranding.

Heeft u vragen?

Uw vragen kunt u mailen naar info@odwh.nl.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 13.00 uur.

Telefoonnummer: 071 - 408 3100