Houtstook

Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Deze stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Hout stoken kan ook voor geuroverlast zorgen.

Het is verboden om met houtstoken overlast te veroorzaken. Toch zijn er geen wetten die houtstoken verbieden. De Omgevingsdienst kan er dus niet tegen optreden. Het is wel verboden om afval, of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden. Bij verbranding daarvan komen zware metalen vrij. Probeer, ook voor uw eigen gezondheid, regelmatig gebruik van een open haard te voorkomen. Gebruik het liefst hout met een vochtpercentage tussen de 15-20% voor een optimale verbranding.

Heeft u vragen?

Uw vragen kunt u mailen naar info@odwh.nl.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 13.00 uur.

Telefoonnummer: 071 - 408 3100