Circulaire economie voor bedrijven

U wilt minder grondstoffen gebruiken en minder afval creëren. Misschien wilt u afval zelfs omzetten in nieuwe grondstoffen. Dat is precies waar de circulaire economie om draait: efficiënt omgaan met grondstoffen en afvalstromen voorkomen. Dit is belangrijk, want grondstoffen raken steeds schaarser door een groeiende bevolking en ons gebruik van producten. De omgevingsdienst denkt graag met u mee hoe u circulair kunt ondernemen. Er zijn diverse initiatieven en regels die u daarbij kunnen helpen. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu en een duurzame maatschappij.

Volledig circulair: dat doen we samen

De provincie Zuid-Holland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dit lukt alleen als iedereen meedoet. Daarom stimuleert de provincie samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers, inwoners en overheden. Ook de Omgevingsdienst West-Holland draagt bij aan het bevorderen van circulariteit. De omgevingsdienst biedt cursussen aan, samen met CIRCO. Denk aan trainingen over circulaire zonnepanelen of recycling van reststromen. Doe mee en ontdek hoe uw bedrijf bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Wetgeving en het grondstoffenakkoord

Als u met uw bedrijf mee wilt werken aan de circulaire economie, krijgt u met verschillende wetgevingen te maken. Hier vertelt de omgevingsdienst u graag meer over. Ook kunt u zich aansluiten bij het grondstoffenakkoord. Als u deze ondertekent spreekt u de intentie uit om minder primaire grondstoffen te verbruiken.

Rapportageverplichting CSRD

Vanaf 2024 zijn steeds meer bedrijven verplicht om te rapporten over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dit is geregeld in de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn staat centraal in de Europese Green Deal. De CSRD zorgt voor meer transparantie en betere duurzaamheidsinformatie van bedrijven.

Wilt u meer weten over de CSRD en of deze ook voor uw bedrijf verplicht is? U kunt ons bereiken via de mail.

Wilt u met uw bedrijf aan de slag met de CSRD? Met de Milieubarometer van Stichting Stimular kunt u hier invulling aan geven.