Bij de Omgevingsdienst West-Holland lever je een belangrijke bijdrage aan het realiseren van energiebesparing bij de bedrijven, de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving. Wij zijn en voelen ons betrokken bij de actuele thema’s van deze tijd, zoals gezondheid, energietransitie, de grote bouwopgave en het terugdringen van de CO2 uitstoot. De Omgevingsdienst werkt in opdracht van en in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en twaalf gemeenten in het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland. Met zo’n 190 deskundige en gedreven collega’s werken we aan het verbeteren van lucht en bodem en aan het terugdringen van overlast door geur, geluid en gevaarlijke stoffen. Ook de zorg voor een duurzame leefomgeving is onderdeel van ons takenpakket.

De Omgevingsdienst West-Holland is op zoek naar twee Toezichthouders Energiebesparing

Deze functie is onderdeel van de Vak afdeling Toezicht & Handhaving. Toezicht & Handhaving ziet onder andere toe op het naleven van wettelijke milieuvoorschriften, treedt op bij illegale milieusituaties en gaat indien nodig over tot het inzetten van handhavingsinstrumenten. Deze functie richt zich op duurzaamheid en controleert de energiebesparende maatregelen.

Wat ga je doen:

Door toezicht te houden en het dialoog met de ondernemer aan te gaan, onderzoek je welke mogelijkheden tot energiebesparing bij het bedrijf aanwezig zijn. Het startpunt hierbij is de advisering. Hierbij neem je ten minste de wettelijke verplichtingen op het gebied van de energiebesparingsplicht uit de wet- en regelgeving mee.

Je bent in staat om op een opbouwende manier het gesprek met de ondernemer aan te gaan. Deze methode wordt Stimulerend Toezicht genoemd. Je beschikt over voldoende technische inhoudelijke kennis over het thema energie en over de vaardigheid om hierover constructief het gesprek aan te gaan met de ondernemer.

Door de mogelijkheden tot energiebesparing en de daarbij behorende kostenbesparing op een heldere manier inzichtelijk te maken, faciliteert Stimulerend Toezicht dat naast wettelijke verplichte, ook bovenwettelijke mogelijkheden van energiebesparing worden gerealiseerd. Voor de wettelijke verplichte mogelijkheden staan je als toezichthouder natuurlijk ook de geëigende instrumenten voor toezicht en handhaving ten dienste.

Wij hebben een team van energie. Samen met het team worden knelpunten besproken, is het mogelijk om samen energiecontroles uit te voeren en leren we van elkaar.

Wat verwachten wij:

 • Uitstekend mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.
 • Je kunt constructief een dialoog aan gaan, bent initiatiefrijk en denkt oplossingsgericht.
 • Je signaleert ontwikkelingen en vertaalt deze naar de praktijk.
 • Minimaal 2 jaar werkervaring met:
  – Het uitvoeren van energiecontroles bij bedrijven
  – Het beoordelen van energiebesparingsplannen en -onderzoeken.
  – Het beoordelen van alternatieven voor erkende maatregelen energiebesparing
  – Het beoordelen plan van aanpak uitvoeren (erkende) maatregelen
  – Onderzoek naar en advisering over terugverdientijd van maatregelen die niet als erkende maatregelen zijn aangemerkt.

Wat heb jij in huis:

 • Een relevant milieu en technische opleiding op hbo-niveau.
 • Rijbewijs
 • Adviesvaardigheden voor energie(besparingsmogelijkheden).
 • Kennis van en ervaring met werken in een politiek/bestuurlijke omgeving.
 • Bij voorkeur kennis op het gebied van energiebesparing bij industriële processen

Wat bieden wij:

Een veelzijdige en uitdagende functie in een informele en betrokken organisatie die zich inzet voor een betere leefomgeving. De functie is, afhankelijke van je werkervaring, gewaardeerd in schaal 9, maximaal €4537,- bij een 36-urige werkweek. Bij een brede meerjarige werkervaring is eventueel een schaal 10, maximaal €5009.- bij een 36-urige werkweek bespreekbaar. Daarnaast bieden we je:

 • een aanstelling voor één jaar, die we daarna graag omzetten in een vast dienstverband.
 • een verdiepend opleidingsprogramma voor energietoezichthouders.
 • een energiek team.

Daarnaast krijg je goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals:

 • Reiskostenvergoeding, ontwikkelmogelijkheden en opleidingen.
 • Een individueel keuze budget (IKB) van 17,05 %.
 • De ODWH is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
 • Ben jij een vroege vogel, begin je liever iets later, of wil je je kinderen graag naar school brengen? Geen probleem, naast secundaire arbeidsvoorwaarden werken we ook met flexibele werktijden en werkplekken.

Solliciteren?

Herken jij jezelf in het bovenstaande profiel? Dan nodigen wij je graag uit om vóór dinsdag 30 mei 2023 jouw CV en motivatie te sturen aan HR@odwh.nl. Vermeld daarbij het vacaturenummer 2023-05. Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Bart van Oort: 06-12785345.

Bij voldoende geschikte reacties wordt deze vacature mogelijk eerder van de website verwijderd.
De vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet en bij gelijke geschiktheid gaat de interne- kandidaat voor.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.