Doe je mee aan de Bijenlandschap Fotowedstrijd 2023?

Voor het achtste jaar op rij organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd. Tot en met 11 juni kan iedereen foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap. Deelnemers maken kans op een van de drie prijzen én stellen hun ingezonden foto’s ter beschikking voor communicatie-uitingen. Zo steunen deelnemers het project op een waardevolle manier.

Je kunt je mooiste foto’s uploaden op de website van het Bijenlandschap. Hier vind je ook de spelregels. Een jury kiest de drie mooiste foto’s op basis van creativiteit, kwaliteit en de X-factor.

Hoe herken ik een bij?

Wist je dat sommige zweefvliegen er precies uitzien als bijen? Er is één duidelijk verschil: de antennes. Zweefvliegen hebben kleine knotjes als antennes, terwijl bijen lange antennes hebben. Wespen zijn te herkennen aan hun wespentaille. Hoewel foto’s van wespen en zweefvliegen ook prachtig kunnen zijn, worden ze niet meegenomen in de beoordeling door de jury. Wil je meer weten over het verschil tussen vliegen en bijen? Kijk dan op de pagina Hoe herken ik een bij?

Bijenlandschap

De Omgevingsdienst West-Holland draagt bij aan de biodiversiteit door een gezond bijenlandschap te promoten. Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. Dat is zorgelijk, want een gezond bijenlandschap is een belangrijke schakel in de biodiversiteit. Wilde planten en tachtig procent van onze eetbare gewassen zijn van bestuiving afhankelijk. Door een diversiteit aan bloeiende planten kunnen insecten meer voedsel vinden. Insecten zijn weer voeding voor vogels en andere kleine dieren, die daardoor beter kunnen overleven. Om de bijen te helpen is Groene Cirkel Bijenlandschap ontstaan. De Omgevingsdienst heeft het programma hiervan opgericht.