Projecten

De Omgevingsdienst voert voor de opdrachtgevers op verzoek verschillende duurzaamheidsprojecten uit.

Duurzaam Bouwloket

Om woningeigenaren op weg te helpen bij het verduurzamen van hun woning zetten de Omgevingsdienst en de gemeenten het digitale Duurzaam Bouwloket in. Bij deze website kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten terecht voor gratis onafhankelijke informatie en advies over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en duurzaam energie opwekken. Ook kan het loket worden ingezet bij lokale duurzaamheidsmarkten en faciliteert het de totstandkoming van energieallianties. Dit project is onderdeel van het Meerjarenenergieprogramma 2015-2020 dat de Omgevingsdienst naar aanleiding van het landelijke SER Energieakkoord heeft opgesteld.

Duurzaamheidsfondsen

De Omgevingsdienst adviseert en ondersteunt opdrachtgevers op verzoek bij het oprichten van duurzaamheidsfondsen (subsidies of leningen). De Omgevingsdienst ondersteunt de gemeenten voor alle werkzaamheden rondom een subsidie of lening – voor bijvoorbeeld particulieren, maatschappelijke instellingen of verenigingen van eigenaren (VvE’s) – uit handen te nemen. Hiervoor zet de Omgevingsdienst onder andere het Duurzaam Bouwloket in. Het gaat hierbij om de volgende werkzaamheden:

  • opstellen van een verordening
  • coördinatie en afhandeling van aanvragen voor subsidies en leningen
  • afhandeling van eventuele bezwaren
  • verantwoording via jaarrapportage
  • communicatie, zoals het organiseren van een duurzaamheidsmarkt of -bijeenkomst, communicatie met inwoners, informatie op websites en nieuwsberichten

Op dit moment staat de Omgevingsdienst de gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Teylingen en Zoeterwoude bij in dit traject.

Meer informatie

Naast bovenstaande projecten is de Omgevingsdienst beschikbaar voor advies en ondersteuning bij diverse andere duurzaamheidsprojecten. Voor vragen of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst.