Workshop risico’s

Voor leerlingen van groep 7 en 8 bieden de Omgevingsdienst West-Holland en gemeenten in de regio, de workshop Risico’s van Technolab aan.
Een leven zonder risico’s bestaat niet. Wel kun je heel veel doen om de risico’s in je leven zo klein mogelijk te houden. Tijdens de workshop Risico’s ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 welke keuzes zij belangrijk vinden als ze met gevaren te maken krijgen. En ze leren dat statistiek hun beste vriend is!

De opdrachten

Leerlingen aan de slag met de opdrachten van de workshop Risico's In vijf opdrachten raken de leerlingen spelenderwijs vertrouwd met kans, gevolg en risico. Ze ervaren de risico’s zelf en ze leren om deze op waarde te schatten door:

  • •    snoepjes te eten (of niet) die vies of lekker kunnen zijn
  • •    een val in het diepe te wagen (of niet)
  • •    met elkaar in gesprek te gaan over risico’s, angst en vertrouwen.

Ze bespreken de risico’s van alledag, zoals verkeer, terrorisme en aardbevingen met behulp van de krant van vandaag. Kans maken we tastbaar met Ozobots en pingpongballen. Het laatste onderdeel gaat over waarom. Waarom is het belangrijk om op een rationale manier na te denken over risico’s? Waarom moeten we deze op waarde schatten?

Ontwerp je eigen dorp

De leerlingen moeten een dorp ontwerpen met een beperkt budget en de risico’s moeten beperkt blijven. Het budget is niet genoeg om alle risico’s uit te bannen, en zeker niet genoeg om alles veilig te maken en ook nog een nieuwe skatebaan te plaatsen.
Door de leerlingen te laten beslissen over ruimtelijke ordening ontstaat er discussie over het beperken van risico’s. Ook andere onderwerpen komen ter sprake: woongenot, geluidsoverlast, sociale kwesties, milieu en duurzaamheid. Uiteindelijk maken ze samen keuzes. Keuzes die hopelijk voortkomen uit meer dan alleen een gevoel.

Wanneer?

Wij bieden de workshop risico’s aan van november tot en met februari. Een workshop duurt ongeveer 2,5 uur.

Deelnemen?

Wilt u deelnemen aan de workshop risico’s? Meld u dan aan via het aanmeldformulier.

Tijdens het aanmelden geeft u zelf aan welke week voor u het meest geschikt is. Medewerkers van Technolab nemen dan contact met u op om de workshop in te plannen.

Waar?

De workshop vindt plaats bij Technolab in Leiden. U kunt er ook voor kiezen de workshop op uw school te laten plaatsvinden. 

Kosten?

Uw gemeente en de Omgevingsdienst West-Holland bieden u de workshop gratis aan.