Bouwen en verbouwen

Voor het bouwen of verbouwen heeft u niet altijd een omgevingsvergunning nodig. Via de vergunningencheck van Omgevingsloket kunt u controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

Als u een vergunning nodig heeft, kunt u dit aanvragen via het Omgevingsloket met uw persoonlijke DigiD inlogcode. Sommige verbouwingen kunt u zonder vergunning uitvoeren. Hierbij moet u zich houden aan de regels uit het Bouwbesluit.

Uw vergunningsaanvraag die u heeft ingediend komt binnen bij de Omgevingsdienst. Zodra wij uw aanvraag hebben ontvangen kijken wij samen met de betreffende gemeente of uw aanvraag past binnen de regels van het bestemmingsplan. Ook kijken we welke procedure er gevolgd moet worden. Afhankelijk van de procedure kunnen de doorlooptijden verschillen. Hierover krijgt u per post een bericht.

Krijgt u een omgevingsvergunning? Dan publiceert de gemeente de beslissing in de lokale krant.
Wordt uw aanvraag voor een omgevingsvergunning afgewezen? U heeft dan een termijn van zes weken om een bezwaar in te dienen.

Voor de meest voorkomende aanvragen hebben wij checklists opgesteld, zodat u kunt zien over welke documenten u in ieder geval moet beschikken voordat u een aanvraag indient.