Controle bedrijf: Zeven mensen aangehouden na aantreffen van ketels voor maken van drugs

Gemeente Lisse heeft gisteren samen met politie, Omgevingsdienst West-Holland, brandweer en Liander een pand gecontroleerd op bedrijventerrein Meer en Duin. Hier stonden ketels die mogelijk bestemd zijn voor het maken van synthetische drugs (bijvoorbeeld xtc). Er zijn zeven aanhoudingen verricht. De politie doet verder strafrechtelijk onderzoek.

Dit soort controles zijn bedoeld om tijdig eventuele misstanden te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. De samenwerkende partners willen ervoor zorgen dat ondernemers die wel eerlijk hun geld verdienen hun veilige bedrijfsomgeving behouden. Zij vragen ondernemers om alert te zijn en vermoedens te melden via Meld Misdaad Anoniem.

Meteen doorpakken

Ook gisteren konden dankzij binnengekomen meldingen de bij de controle aanwezige partners gericht optreden. Als bij controles blijkt dat er zaken gebeuren die volgens de wet verboden zijn, wordt meteen doorgepakt. Waar nodig schakelen de aanwezige organisaties hierbij ook andere partners in.

Voorkomen van ondermijnende criminaliteit

Drugscriminaliteit wordt gezien als een vorm van ondermijning, waar hard tegen opgetreden wordt. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Schouder aan schouder

De buurgemeenten Lisse, Hillegom en Teylingen staan schouder aan schouder met de politie en het openbaar ministerie. Ook andere partners, zoals de Belastingdienst, zijn betrokken. We sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak tegen ondermijning. Doel is een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we onze gemeenten veilig.