MKB-energiescans: goed voor het milieu en goed voor de ondernemer

Gemeenten in de regio zetten zich in om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren. Dit doen zij door samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan aan te bieden aan deze doelgroep. De gemeenten bepalen zelf hoeveel energiescans zij inkopen en waar de scans ingezet worden. Het project dat in 2017 startte, is een succes. Al 239 bedrijven maakten gebruik van het aanbod.

Inzicht in het energieverbruik, de energiestromen en het energielabel

Bedrijven zijn continu bezig met kostenbesparing. Op hun energierekening valt óók te besparen. Een handig hulpmiddel daarbij is de gratis energiescan. Bedrijven die zich aanmelden krijgen bezoek van adviesbureau Energiepartners of Klimaatroute, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Samen brengen ze de energiesituatie in kaart. Zo krijgt het bedrijf inzicht in het energieverbruik, de energiestromen en het energielabel. Na afloop ontvangt het bedrijf een adviesrapport op maat met adviezen om het energieverbruik te verminderen. Grotere bedrijven krijgen ook toegang tot een online tool om hun verbruik twee jaar lang te monitoren.

Wethouders lopen mee

De omgevingsdienst gaf de wethouders de mogelijkheid om mee te lopen tijdens een energiescan, zodat zij zelf ook kunnen zien hoe deze in zijn werk gaat. De wethouders van de gemeenten Teylingen, Katwijk, Zoeterwoude, Noordwijk en Lisse hebben gebruik gemaakt van deze uitnodiging en liepen mee tijdens een energiescan. De wethouders en ondernemers waren zeer positief over dit initiatief en vonden de energiescan leerzaam. 
Tijdens bijna alle energiescans was ook de lokale pers aanwezig.

Aanbesteding voor de komende vier jaar

Op dit moment loopt er een aanbesteding voor een raamcontract met een adviesbureau voor de energiescans. Deze opzet heeft als voordeel dat de komende vier jaar (2019-2022) gemeenten onafhankelijk van elkaar energiescans kunnen inkopen bij de Omgevingsdienst.
De gemeenten kunnen deze energiescans inzetten als onderdeel van een project of als losse energiescans op de door de gemeente bepaalde branche of gebied.

In 2019 start de Omgevingsdienst een soortgelijk aanbesteding voor particuliere energiescans.