Bijeenkomst Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaam bouwen

Op donderdag 11 januari organiseerde de Omgevingsdienst West-Holland een duurzaamheidsoverleg over de GPR-gebouw tool. Deze tool voor de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaam bouwen is een handig middel om duurzaamheid meetbaar te maken.

De uitleg van het meetinstrument kwam van Stichting W/E-adviseurs, een bureau dat tot doel heeft energiebesparing en een gezond binnenmilieu in de (bestaande) woningbouw te stimuleren. Zij gaven antwoord op de vragen: wat is het precies en hoe kunnen gemeenten het inzetten om de duurzaamheidsambities en toekomstige (wets)wijzigingen te verwezenlijken.

In diverse omgevingsvisies spreken gemeenten hoge duurzaamheidsambities uit. Het instrument GPR-gebouw (en eventueel stedenbouw) is een van de middelen waarmee je de ambities meetbaar kunt maken. Ook kunnen gemeenten het middel effectief inzetten tijdens de verschillende fases van een ontwikkeling bijvoorbeeld. En het maakt duurzaamheid bij aanbestedingstrajecten meetbaar door het stellen van gunningseisen en criteria. 

Vijf thema’s

GPR-gebouw is opgebouwd uit 5 thema’s: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit, Toekomstwaarde. Het is toepasbaar in zowel nieuwbouw als bestaande bouw.
GPR-gebouw beschikt over een aantal specials: GPR sportgebouwen en zwembaden. Ook is er een GPR onderhoud en stedenbouw beschikbaar.

Regiolicentie bij de ODWH biedt voordelen

Een aantal gemeenten beschikken al over een (regio) licentie van GPR-gebouw en delen deze met de initiatiefnemers. Andere gemeenten willen wellicht in de nabije toekomst (weer) gebruik maken van GPR-gebouw. Een mogelijkheid is deze regio licentie weer bij de ODWH onder te brengen zodat we de toetsing regionaal kunnen regelen.
De voordelen van een regio licentie zijn:

  • Regionaal uitwisselen van kennis en ervaring;
  • Regionaal aanspreekpunt en expertise;
  • GPR-expert voor alle gemeenten.