Nieuw convenant over veiligheid en crisisbeheersing

Veiligheidsregio Hollands Midden, Politie eenheid Den Haag, Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden, Omgevingsdienst Midden-Holland en Omgevingsdienst West-Holland ondertekenden op 29 juni een nieuw samenwerkingsconvenant. Het convenant biedt een goede basis voor integrale advisering en samenwerking bij het voorbereiden op en het beheersen van incidenten voor een veilige en schone regio.

Burgemeester Arie van Eck van Hillegom is positief over de samenwerking: 'De samenwerking binnen de regio rondom de omgevingswet is een logische stap. Deze krachtenbundeling en het delen van kennis en informatie betekent een enorme kwaliteitsslag binnen de regio.' Niet alleen de omgevingswet is onderdeel van het convenant. Partijen vinden elkaar ook als het gaat om risico- en crisisbeheersing. In de praktijk werken de verschillende organisaties al samen: omgevingsdiensten, brandweer (VRHM) een GGD (RDOG) trekken samen op bij toezicht en inspecties. Organisaties voeren gezamenlijk projecten uit, oefenen gezamenlijk en weten elkaar te vinden bij onderwerpen die een of meer organisaties aangaan.

Want oefening baart kunst

ODWH oefent jaarlijks een aantal keer voor een crisis. ODWH beschikt over een 24 uurs piketdienst en kent haar wegen in de crisisorganisatie. Eenmaal per jaar vindt er een opkomstoefening plaats. Kunnen we binnen de gestelde 90 minuten een team Milieubeheer op de Schipholweg bijeen krijgen? De afgelopen jaren blijkt dat ODWH ruim binnen de tijd op stoom kan zijn. Daarnaast oefenen we twee keer per jaar de diverse functies binnen het team Milieubeheer. Weet iedereen wat zijn taak is? Werken we volgens de BOB-structuur (Beeld – Oordeel – Besluit)? Zijn we ons bewust van de vraag van onze partners zodat zij verder kunnen met de bestrijding van het incident? Oefening baart kunst en die gebaarde kunst zetten we in tijdens een échte crisis.  

Dag van de crisis

Op 20 juni, tijdens de dag van de crisis, presenteerde ODWH samen met Veiligheidsregio Holland Midden (VRHM) partners Stedin en LUMC over wat er achter de schermen gebeurt tijdens een crisis. Gemeenten, hulpdiensten en partners kwamen bijeen om van elkaar te leren en om elkaar nog beter te leren kennen. Het is belangrijk dat je elkaar weet te vinden in tijden van crisis.

Meer informatie over het convenant is te vinden op de website VRHM.

Convenant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlnr: De heer Van de Kamp (ODMH), mevrouw Mier (ODWH), mevrouw Spies (VRMH) de heer Mols (Politie) en de heer De Jager (RDOG).