Scholen kunnen onderzoekers Naturalis helpen

Naturalis onderzoekt hoe het gaat met de bijen. Omdat dit veel werk is, en omdat de Naturalis-onderzoekers niet overal tegelijk in Nederland zijn, kunnen ze best wat hulp gebruiken. Daarom vraagt Naturalis scholen door het hele land om in de week van 23 april met behulp van het lesmateriaal te helpen met bijen tellen. Ook ouders kunnen helpen tellen op 21 en 22 april.

Bijen zijn klein, maar erg belangrijk. Het zijn keiharde werkers die via bestuiving zorgen voor ons eten en onze prachtige natuur. Helaas gaat het niet goed met de bijen in ons land. Er is niet genoeg ruimte om te wonen en er is te weinig voedsel. Bijen hebben bloemen nodig en die zijn er steeds minder.

Om onze zoemende vrienden een handje te helpen, ging Nederland Zoemt van start. Dit project wil meer plekken met voedselplanten en nestgelegenheid aanleggen voor wilde bijen. Ook wil Nederland Zoemt veel onderzoek doen. Want als we meer over bijen weten, kunnen we ze ook beter helpen.

Help onze onderzoekers met: 

  • de Nationale Bijentelling: tel rondom de school hoeveel (en welke soorten) hommels rondvliegen
  • welk bloemenmengels bijen het lekkerst vinden, of in welk bijenhotel ze het liefst wonen
  • de bestuivingskracht: meet met aarbei- en tuinboonplanten hoeveel wilde bijen er zijn. Grote mooi gevormde aardbeien of goedgevulde peulen zijn een goed teken
  • Nederland Zoemt ontwikkelde hiervoor lesmateriaal. Voor elke module zijn voorbereidende activiteiten beschikbaar. Raak spelenderwijs bekend met het herkennen van verschillende soorten bijen. Of help mee met het zaaien van bloemen of het bouwen van een bijenhotel.

Meer informatie

Een steentje bijdragen? Download een module naar keuze en ga aan de slag. Al het materiaal is gratis beschikbaar op www.nederlandzoemt.nl/educatieprogramma.