Zwembaden onder de loep

De Omgevingsdienst controleert dit jaar alle zwembaden in de regio. Hierbij letten de toezichthouders op de algemene milieuaspecten. Een voorbeeld is opslag van gevaarlijke stoffen. Verder kijken de toezichthouders naar het huidige energieverbruik en vooral naar haalbare mogelijkheden om energie te besparen.

Landelijke aanpak

Het branchegericht controleren van zwembaden is een landelijk project, dat startte in 2017. Doordat alle toezichthouders in Nederland op dezelfde aspecten controleren, kunnen we resultaten landelijk vergelijken. Ook delen we ontwikkelingen over energiebesparing breder, zodat nog meer zwembaden hun verbruik kunnen verlagen.

Houd bonnen en rapporten bij de hand

Voordat de Omgevingsdienst start met het controleren van zwembaden, maakt de toezichthouder een afspraak met het bedrijf. Hij vertelt over de zaken waarop hij gaat controleren en wat voor documenten hij wil inzien (afvoerbonnen, keuringsrapporten, gegevens energie- en gasverbruik en overzicht energiebesparende maatregelen). Houdt u deze bij de hand wanneer u de controle van de Omgevingsdienst krijgt. Na het bezoek ontvangt het zwembad een brief met aanbevelingen over de te nemen energiebesparende maatregelen.