Energiescan MKB De Meester in Zoeterwoude

MKB bedrijven met een middelgroot energieverbruik komen in aanmerking voor een gratis energiescan. Zeven gemeenten in het werkgebied van de Omgevingsdienst West-Holland bieden deze aan. Bij sommige gemeenten kunt u dit jaar nog een gratis energiescan aanvragen. We volgen de energiescan bij De Meester, een horecagelegenheid in Zoeterwoude.

Gesprek vooraf met Energiepartners

StorkDe heer Stork van Energiepartners neemt tijdens het intakegesprek met mevrouw Van der Geest van De Meester de uitgebreide vragenlijst door. Samen brengen ze de huidige energiesituatie in kaart. Wanneer is het pand gebouwd, wat is het energieverbruik en zijn er al maatregelen genomen om te besparen op energie? Hierna lopen we door het bedrijf en worden alle ruimtes en technische installaties bekeken en gefotografeerd.

Ik wil energiebewust ondernemen

In De Meester is nog weinig aan energiebesparing gedaan. ‘Ik verwacht bewust te worden van verbeterpunten, dat het besparingen gaat opleveren en dat we duurzamer gaan ondernemen’. Van der Geest vervolgt: ‘Ik zou de scan niet zo snel laten uitvoeren als ik het zelf moest betalen, maar was daar uiteindelijk wel toe bereid. Ik heb nu nog geen inzicht waarop ik kan besparen. Ik zie wel een switch naar ledverlichting, daar valt wel wat uit te halen. Maar één lamp vervangen verandert niets. En ik ben te zuinig om in een keer veertien nog werkende lampen te vervangen’.

Van der Geest denkt er wel aan om misschien zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. ‘Het is volledig afhankelijk van wat er uit de scan komt. Ik wil wel energiebewust ondernemen en kijken wat het veranderen van de infrastructuur in het bedrijf oplevert’. Op de vraag of het financieel te realiseren valt als er grote veranderingen moeten plaatsvinden zegt Van der Geest: ‘Ik hoop het wel, maar dat kan ik nu nog niet zeggen. Het is een afweging. Als kleine zelfstandige moeten we de kosten/baten verhouding altijd goed in de gaten blijven houden'. Energiescans scheppen orde en duidelijkheid in de volgorde van de acties, de kosten en de voordelen. ‘Als ondernemer ga ik kijken welke adviezen Energiepartners geeft en wat de kosten zijn van het geheel van deze adviezen. Dan ga ik bedenken hoe we het gaan aanpakken. De intentie is er wel’.

Meer informatie

Ook op uw energierekening valt te besparen. De gemeente en ODWH helpen u hier graag bij en bieden u een gratis energiescan aan. Vooraf is er altijd een gesprek met een medewerker van een gecertificeerd bedrijf, samen brengt u de huidige energiesituatie in kaart. U ontvangt hierna advies op maat en een tweejarige monitoring van de energiegegevens.

Kijk op www.odwh.nl/mkb. Hier ziet u of u in aanmerking komt voor een gratis energiescan en kunt u zich aanmelden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het team Duurzaamheid via 071-4083100 of duurzaam@odwh.nl.