Goed bezig: De Baak Seaside in Noordwijk

Alex van ’t Hooft, facility manager van de Baak, heet ons welkom. Bij het koffieapparaat hangt een foto van een groep Ethiopische vrouwen, met een bord ‘bedankt’. De Baak gaat verder dan letten op energiebesparing en duurzaamheid in het pand. Het eten en drinken is ook duurzaam, biologisch en Fairtrade.

BaakVan ’t Hooft vertelt enthousiast: ‘Behalve een bijdrage aan het milieu leveren duurzaamheid- en energiebesparingsmaatregelen ook  geld, geluk en vitaliteit op. Het geeft een goed gevoel te weten dat jouw organisatie iets voor deze wereld betekent. Dat is doorgezet in de opleidingen en de rode draad in de programma’s van de Baak.’ De Baak verzorgt trainingen en evenementen voor individuen en organisaties. ‘Bij de Baak staat persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en ondernemerschap centraal. De leerfilosofie is niet alleen persoonlijke groei, maar ook dat je -door het uitdragen van deze groei- de organisatie waarin je werkt laat groeien.’

De grens opzoeken

Sinds de oprichting in 1948 onderneemt De Baak duurzaam en maatschappelijk verantwoord. Van ’t Hooft: ’We staan niet stil en blijven voortdurend in ontwikkeling. We proberen altijd een trede hoger te komen dan vereist.‘ Hij vindt het een uitdaging om de eisen aan te scherpen. ‘Een praktische test is dan wel nodig. De kranen van de wastafels in het gebouw geven bijvoorbeeld niet de geadviseerde zes liter water per minuut, maar vier. De besparingsmaatregelen worden doorgevoerd op elk niveau.’ Van ’t Hooft: ‘Het is een ontdekkingsreis. We toetsen het functioneren en zoeken de grens van het mogelijke. Maar we letten ook op het comfort voor onze gasten.’

Duurzaamheid

‘We hebben bewegingsmelders en alle verlichting is led. Bij het kopen van apparatuur zoeken wij die met het beste energielabel,’ zegt Van ’t Hooft. De HR-ketels werken op basis van intelligente software en een gebouwbeheerssysteem. ‘In de ketelruimte is het koud. Alles is goed geïsoleerd, we hebben nergens warmteverlies.’
vloerAlle tapijten en vloerbedekking zijn cradle to cradle. De vloerbedekking met een print van de zee en aankomend zandstrand, is gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan en heeft een rubberen onderkant. De overige vloeren zijn van bamboe. ‘Bamboe groeit makkelijk en snel en is een verantwoord product’ zegt Van ’t Hooft. ‘Ook de inrichting is duurzaam, de tafels zijn bijvoorbeeld van volledig natuurlijk materiaal. Behalve voor duurzaamheid gaan we ook voor kwaliteit. Luxere materialen gaan langer mee en anders vind je er een herbestemming voor.’

Maatschappelijke lokale rol

De Baak koopt producten zoveel mogelijk lokaal en regionaal in, wat een logistieke besparing oplevert. De Baak heeft ook een maatschappelijk lokale rol. Van ’t Hooft: ‘Elk jaar organiseert de Baak een buurtontbijt voor de bewoners van wijk ‘de Zuid’.’ Er wordt dan samen ontbeten en bijgepraat. ‘Ook organiseren en bekostigen wij elk jaar een lunch voor tweehonderd vrijwilligers van bedrijven uit de omgeving.’ De bedrijven kunnen de vrijwilligers op deze manier bedanken. Van ’t Hooft ’We krijgen alleen meer dan tweehonderd aanmeldingen binnen.’
De Baak streeft naar een gebruik van 90% biologisch duurzame voeding en zit nu al op 86%. Vlees zit slechts op verzoek en bij uitzondering in het assortiment en wordt zoveel mogelijk van het menu gehouden. ‘Hierdoor werkt De Baak aan vermindering van de CO2. En natuurlijk doen we daarnaast aan het gedegen scheiden van afval.’

Keurmerk

keurDe Baak let bij de aankoop van producten op keurmerken en certificering. Het werken gaat zoveel mogelijk digitaal om de papierberg te verminderen. ‘Er is gekozen voor papier met meerdere keurmerken.’ Het kopieermachinepark werkt met colorqube ink i.p.v. toners. Dit is een wax product dat geen fijnstof oplevert. ‘Op die manier heb je ook geen lege cartridges en van de colorqubes blijven maar een paar druppels in de afvalbak over’. Ook monitort De Baak het energie- en gasverbruik. Dit leverde in de afgelopen vijf jaar in totaal 15% besparing op.

Duurzame wens

Van ’t Hooft: ‘Mijn droom is om onze eigen leerlocatie energieneutraal te maken en een eigen windmolen in de duinen.’ Lachend: ‘Dat laatste zal niet gebeuren, maar misschien mogen we een kabel trekken naar het windmolenpark, verderop in zee. Het is belangrijk om energiebronnen te gebruiken die zo dicht mogelijk bij huis liggen.’
Op de vraag of Van ’t Hooft een tip voor andere bedrijven heeft, antwoordt hij: ‘Ga aan de slag en lever je bijdrage. Iedere bijdrage, hoe klein ook, is er één. Als we allemaal met kleine stappen beginnen, komen we ergens.’