Vetafscheiders bij horeca- gelegenheden

De Omgevingsdienst controleerde in 2016 en 2017 vetafscheiders bij horecabedrijven. Het ging om cafés, restaurants, cafetaria’s en take-away gelegenheden. Het project omvatte bijna 800 bedrijven, in 2016 is de eerste helft gecontroleerd, in 2017 de rest.

Met een administratieve controle beoordeelde de Omgevingsdienst of er een vetafscheider bij een bedrijf aanwezig was. Bedrijven die niet reageerden en waarvan de Omgevingsdienst wel verwachtte dat een vetafscheider aanwezig moest zijn, zijn gecontroleerd. De Omgevingsdienst beoordeelde in 2017 ongeveer vierhonderd bedrijven. De meeste bedrijven voldoen aan de regels op dit vlak.

De regel is dat een bedrijf dat voedingsmiddelen bereidt met keukenapparatuur, het vethoudende afvalwater loost via een vetafscheider en slibvangput. De vetafscheider moet groot genoeg zijn om de hoeveelheid afvalwater aan te kunnen. Ook moet een bedrijf de vetafscheider minstens één keer per maand laten inspecteren, legen en schoonmaken.