Goed bezig bedrijf: Hoek in Voorhout

Hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijf Hoek is één van de vier finalisten van de twintig bedrijven die zijn voorgedragen voor de Duurzaamheidsprijs Bollenstreek. Als we bij Hoek naar de voordeur lopen, kijken we onze ogen uit. Een mooi aangelegd pad met kleurrijke stenen, een watergoot en veel planten. Directeur André Hoek verwelkomt ons.

1

‘We hebben ons niet zelf aangemeld voor de duurzaamheidsprijs, dat is niet mijn drijfveer’ zegt Hoek. ‘We geven als hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijf een voorbeeld en we werken vanuit een bepaalde overtuiging. We willen de wereld wat beter achterlaten dan dat hij nu is. Als die zaken in balans zijn, verdien je ook een gezonde boterham’

Samen op ideeën komen voor duurzaam ondernemen

2Hoek vertelt enthousiast: ‘Wij begonnen dertien jaar geleden met duurzame innovatie. Nederland zat in een economische crisis. Het ging op een gegeven moment alleen nog maar over geld en aanbestedingen. We staken met een aantal ondernemers de koppen bij elkaar en gingen op onderzoek met als onderstroom duurzaamheid. We ontwierpen een boekje over effectief duurzaam ondernemen. We stuurden de boekjes rond, gaven ze persoonlijk af, we voerden veel gesprekken en gaven presentaties’.

Hij vervolgt: ‘We waren jaren actief bezig met people planet profit en maakten verantwoorde keuzes. Intern, maar ook naar onze klanten. We gingen op zoek naar klanten voor wie duurzaamheid ook belangrijk was. Klanten veranderen, maar mensen die bij je komen werken haken aan op het feit ook iets te doen aan biodiversiteit. Richt je bedrijfsvoering zo in om de wereld beter te maken. Dat zit bij mij wel heel diep’. 

Ook denken aan de kleine mens

‘We zijn al jaren bezig met het vergroenen van schoolpleinen. Dat sluit geweldig aan bij leefbaarheid en duurzaamheid. We hebben een ecoloog in dienst, om bij projecten de biodiversiteit te behouden en te vergroten. Dat verschilt per opdracht en per locatie. Door overtuiging en ook door kleine ingrepen kun je veel doen. Gebruik de krachten van de natuur. Onderzoeken tonen aan dat er een andere groep kinderen ontstaat, en dat ook de sfeer in de klas en op het schoolplein verbetert. Een groen schoolplein prikkelt andere zintuigen in kinderen. We krijgen veel positieve feedback’. 

Hoek en energiemaatregelen

‘Daar zijn we ook al jaren mee bezig’. Hoek wijst naar buiten, er staat een schuur met honderdtachtig zonnepanelen. ‘Deze zijn in december 2015 geplaatst. Practise what you preach… De panelen leveren ruim 40.000 kWh per jaar per jaar op. We zijn nog niet geheel zelfvoorzienend, maar de volgende stap komt eraan’. Hoek heeft led verlichting in de gebouwen en automatische schakelaars van buitenverlichting.

‘Verder hebben we intussen drie elektrische auto’s. En elektrische maaimachines, maairobotten, motorzagen en bladblazers. We letten er bij de investering van machines ook op hoe er naar duurzaamheid is gekeken. Het leuke is om je leveranciers uit te dagen: wat kun jij erin betekenen qua duurzaamheid?’
‘We willen alleen accu aangedreven machines, geen machines meer op brandstof. Tenzij het echt niet werkt. Er was eerst verzet, medewerkers dachten dat deze machines niet werkten, of dat de kracht ervan minder was. Maar nu denkt men er anders over. Een voordeel is ook dat de elektrische machines in de auto kunnen opladen’. 

‘Het was fors investeren maar inherent aan de keuze dat het beter is voor de omgeving, het milieu én onze werknemers. Als je bijvoorbeeld grote binnentuinen maait met maairobotten, gaat dat geruisloos en maairobotten pakken plekken waar het lastig is om met de reguliere machine te komen. Ze halen daardoor ook het risicovollere werk weg bij onze werknemers.

Heeft Hoek inzicht in de besparingen na getroffen energiemaatregelen?

‘Dat hebben we nog niet, maar we laten binnenkort monitoring doen. Ik wil weten waar win je, waar lekt het. Gebruik maken van het nog laaghangend fruit om verbeteringen aan te brengen. Ons kantoor is twintig jaar oud. Wij zijn toe aan een nieuwe klimaatinstallatie en we willen van het gas af. Het is nog een zoektocht hoe we dat gaan doen. Met een warmtewisselaar, infrarood, of warmte - en koude opslag. Je realiseert je ‘dat moet veranderen’. Als voorloper moet je zaken oplossen’.

Waar is Hoek het meest trots op?

Het bedrijf heeft een koers ingezet die goed werkt. Je krijgt medewerkers en klanten die dit ook uitdragen, dat is het mooiste. Er zijn mooie Initiatieven, bijvoorbeeld dat we scholen erbij betrekken, daar doe je het voor’.

Heeft u nog duurzame wensen voor de toekomst?

Ik wil eigenlijk focussen de Bollenstreek. Er zijn grote ideeën, hoe kunnen we met elkaar voor onze omgeving mooie dingen doen. Schroom niet, klop aan en haak aan, we gaan elkaar versterken op dat gebied. Dat brengt positieve energie en positieve bedrijfsvoering op alle gebied, sociaal en maatschappelijk. Het gaat zoveel verder dan alleen energie en brandstof, het gaat ook om het welzijn van mensen’. 

Met het doen en laten van jouw bedrijf kun je impact maken, als je de mensen van je bedrijf meeneemt. Dat is veel meer omvattend, je merkt dat de meeste mensen zich realiseren dat er iets moet gebeuren. Die noodzaak is een stuk duidelijker geworden dan toen we startten, dat merk je wel’.

De circulaire gedachte dichterbij brengen

‘We hebben ons aangesloten bij Insert, een soort marktplaats. Daar brengen we producten op de markt die na een project over zijn, zo geven we de vrijkomen producten een tweede leven. We doen zelf ook mee, het pad naar voordeur is van gebruikte materialen, net als de tafel en krukken in de tuin.
Het regenwater van het dak komt via de goot in een wadi (Water Afvoer Door Infiltratie). Daardoor gebruiken we de bodem om het regenwater op te vangen. Op deze manier belast je het riool minder en het grondwater wordt weer aangevuld. Door de wadi hebben we ook allerlei amfibieën in de tuin’. 

Heeft u een tip voor andere bedrijven?

‘Zoals ik al aangaf: ga aan de slag met de duurzaamheidsgedachte, kijk hoe leuk het is, pak het laaghangend fruit en schroom niet om samenwerking te zoeken. Andere bedrijven hebben bepaalde problemen al gehad, of uitdagingen al genomen. 
3Gevelgroen maakt een natuurlijk zonnescherm. We kregen een aanbouw, daar hebben we nu dakbeplanting op. Begin bij jezelf, dan ondervind je zelf wat de extra kosten zijn voor de bouw en de baten in het gebruik.

Als je kunt delen is het ook makkelijker om te vermenigvuldigen. Deel gewoon en het komt op de een of andere manier wel bij je terug’.