Goed bezig: Voetbal De Zilk en Van Nispen uit gemeente Noordwijk

We schuiven aan in de mooie kantine van Stichting voetbal De Zilk en voetbalvereniging Van Nispen. Voorzitter Peter Geerlings, penningmeester Denise Boelé (De Zilk) en voorzitter Tino de Groot (Van Nispen) zijn enthousiast over de stimuleringslening van de gemeente Noordwijk. Dankzij deze lening zijn vijftig zonnepanelen geplaatst. En de verlichting op de velden is vervangen door LED verlichting.

LED veldverlichting

‘Eind 2016 zijn we gestart met onderzoek naar de mogelijkheden voor LED verlichting buiten. Het vervangen van de veldverlichting was toen niet mogelijk omdat de LED armaturen te zwaar waren voor onze lichtmasten. Door verbetering van de LED armaturen, hebben we eind 2017 een nieuwe offerte gevraagd, waarin we ook gelijk de plaatsing van zonnepanelen hebben opgenomen’ zegt Boelé.

De Stimuleringslening

Op www.duurzaambouwloket.nl staat meer informatie over de stimuleringslening voor maatschappelijke instellingen. De Omgevingsdienst West-Holland voert deze regeling uit namens de gemeente Noordwijk. Hoe wist De Zilk wist van de stimuleringslening? ‘Via de gemeente. En de maatschappij die de zonnepanelen levert en plaatst attendeerde ons er ook op. Deze maatschappij komt nota bene uit Drachten.’ lacht Boelé.
SVDZ en VN maken gebruik van het gebouw en de voetbalvelden op het terrein. Stichting Voetbal De Zilk besloot de stimuleringslening af te sluiten.

Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n lening aanvragen?

Boelé: ‘Ik heb eerst op www.duurzaambouwloktet.nl gekeken en het contactformulier ingevuld. Ik ontving meteen folders en een aanvraagformulier. Binnen een week belde Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Zij informeerden over de bevestiging en de looptijd van de lening. In november 2017 hebben we de stimuleringslening aangevraagd. Alles was in een maand geregeld! De zonnepanelen en de LED veldverlichting zijn in april 2018 geplaatst’.

Waar is De Zilk het meest trots op?

‘Heb je even?’ lacht Geerlings. De Groot: ’1 maart 2015 kreeg De Zilk dit nieuwe gebouw. Met een mosdak en LED verlichting met bewegingsmelders in het gebouw. Met de bouw is er op gelet dat dit meegenomen is. Ook willen we ervoor zorgen dat je als club kunt blijven draaien. Door minder energiekosten omdat we duurzaam bezig zijn, is het ook mogelijk om de contributie laag te houden.’
Geerlings: ‘We zijn trots op ons complex. Als kleine vereniging kregen we dit toch mooi voor elkaar. Alles draait op vrijwilligers en de inzet van deze mensen’.

Wat leveren de maatregelen De Zilk op?

3Geerlings: ‘In eerste instantie vroegen we ons af of het wel kon, zonnepanelen vlakbij een voetbalveld. Maar zonnepanelen zijn sterk en er zit vijfentwintig jaar garantie op. We zijn nog niet zelfvoorzienend, maar in negen maanden is ons verbruik gedaald met veertig procent.’ Boelé: ‘Ik vind dat we als voetbalvereniging een voorbeeldfunctie hebben. Bijna iedereen heeft wel een connectie met voetbal. Iedereen weet dat we duurzaam bezig zijn, dat is mooi’.
Geerlings: ‘De zonnepanelen zie je niet eens, de LED-veldverlichting des te meer.
Naast de besparing op het directe stroomverbruik is er ook een besparing vanwege het systeem van de veldverlichting. Voorheen was er één knop om de veldverlichting te regelen. Daarmee was alles aan of alles uit. Dat werd weleens vergeten. Veel energiebesparing behalen we nu ook omdat iedereen via een app op de telefoon de veldverlichting kan regelen. Wedstrijdkwaliteit versus trainingskwaliteit, licht aanzetten op een half veld of alleen de doelverlichting aan.’

Heeft De Zilk nog een tip voor andere bedrijven?

De Groot: ‘Als je de rente kunt betalen moet je het doen.’ Boelé: ‘Laat je verder goed informeren door de gemeente. Doe navraag bij SVn. Trek je jas aan en loop een rondje langs de voetbalvelden!’ Geerling zegt daarop: ‘Kijk eens naar je energierekening. Als je weet dat die kosten erg naar beneden kunnen, doe het! Na een jaar of zeven, acht zijn alle kosten eruit’.
Boelé: ‘Zonne-energie is een goede investering en het is beter voor het milieu. De lening was met een maand geregeld. Wij zijn nu duurzaam bezig en profiteren er op den duur ook financieel van.’

3