Goed bezig: Topaz

In de regio zijn negen locaties van zorginstelling Topaz te vinden. Met behulp van continue monitoring realiseert deze organisatie elk jaar weer een energiebesparing ten opzichte van het voorgaande jaar. Hierdoor zijn al vele duizenden euro’s bespaard. Geld dat wordt ingezet voor de zorg voor zieken en ouderen.

We nemen een kijkje bij de locatie Topaz Overduin in Katwijk en spreken met Jan Veerman, Projectleider Technische zaken.

Topaz

Cliënten centraal

Bevlogen vertelt Veerman over de visie van Topaz op veiligheidszaken zoals brandveiligheid en het voorkomen van legionella. ‘De veiligheid van onze cliënten hebben wij hoog in het vaandel staan. Met goed onderhoud realiseren we dit. Daarbij nemen we het aspect energie altijd mee in onze plannen. Bij het vervangen van installaties staan we stil om te kijken of het energiezuiniger kan. De investeringen verdienen we binnen een aantal jaren terug. Bij nieuwbouw heeft duurzaamheid natuurlijk onze aandacht. Maar zelfs bij locaties die op de nominatie staan om grondig verbouwd of gesloopt te worden, kan het lonend zijn om te investeren in duurzaamheid.’

LED waar mogelijk

Bij het toepassen van energiezuinige verlichting gebruikt Topaz LED verlichting waar mogelijk. ‘Het is daarbij belangrijk te letten op de kleurweergave index. Die was vooral in het begin van het LED-tijdperk niet geweldig’, vertelt Veerman. ‘Bij de juiste leverancier kan je spullen op proef krijgen. Dan kunnen we de verlichting een maand uitproberen.’
In de toiletten en kastruimtes zijn bewegingsmelders geplaatst en de parkeergarages zijn voorzien van duurzame verlichting. Ook in kantoorruimtes wil Veerman LED verlichting gaan aanbrengen.

Oplopende besparing

Nick Warmerdam schuift aan bij het gesprek. Hij is energieadviseur bij EE Care en adviseert Topaz over mogelijke besparingen. Warmerdam: ‘We hebben digitale energiemeters geplaatst, die we op afstand kunnen uitlezen. Hierdoor zien we snel waar op bespaard kan worden.’ Topaz werkt al tien jaar samen met het energieadviesbureau en heeft sindsdien vele maatregelen getroffen. Veel gebeurde naar aanleiding van de energiescans die bij alle locaties zijn uitgevoerd. De besparing loopt jaarlijks verder op. Sinds 2011 is de besparing opgelopen tot zo’n € 75.000 per jaar.

Besparingscampagne

Vorig jaar werd vier weken lang de besparingscampagne ‘Hoe groen is jouw werkplek?’ gehouden onder de medewerkers van de zorginstelling. Door tips te geven en kennis over te brengen werden medewerkers bewuster. Er was ook een wedstrijd aan gekoppeld, waarbij de sport was zo min mogelijk energie te verbruiken. Elke week kwam de meest energiezuinige locatie als winnaar uit de bus. Veerman heeft inmiddels ideeën over een vervolg van deze campagne.

Renovatie daken locatie Overduin

Veerman is er trots op dat Topaz door de jaren heen, ondanks het wisselend gebouwgebruik in de veranderde zorg, het energiegebruik binnen de perken blijft en zelfs afneemt. ‘Dit komt ten goede aan de zorg zelf. Je moet zoeken naar middelen, want er komt steeds minder geld voor de zorg.’ De komende jaren moeten diverse daken van de locatie Overduin gerenoveerd worden. Topaz onderzoekt hier de mogelijkheden van betere isolatie en zonnepanelen. Als we hem vragen om een tip aan andere bedrijven zegt hij: ‘Laat een energiescan uitvoeren! Je zult zien dat er nog heel wat te besparen valt.‘