Goed bezig: Modeluxe Linnen Services BV in Leiden

Modeluxe Linnen Services in Leiden is een linnenverhuurder met eigen wasserijbedrijven en verzorgt het linnen voor de hotelsector. Het bedrijf spant zich in om hun ecologische footprint te verkleinen en won hiervoor in 2011 de Energieprijs van de Federatie Textielbeheer Nederland (FTN). Een trotse Van den Akker vertelt: ‘We hebben hier jaren voor gewerkt en we draaien nog steeds in de top mee. In 2015 zijn we weer genomineerd en haalden we de tweede plaats’.

Modeluxe blijft constant bezig met duurzaamheid en energiebesparing en sinds 1999 verminderde het water- en energieverbruik met meer dan de helft.

Voorop lopen

Het mangelen van de wasDirecteur Frank van den Akker verwelkomt ons en leidt ons enthousiast rond in het bedrijf aan de Admiraal Banckertweg. Hij vertelt over het wasproces en het bedrijf. ‘Bij Modeluxe werken dertig mensen. Zij zorgen ervoor dat er in één week 110.00 kilo vuile was, gescheiden per klant, gewassen, gedroogd en gevouwen de deur uit gaat. ‘Dagelijks controleren medewerkers en productieleiders hoeveel energie en water per kilo was is gebruikt. Als er afwijkingen zijn, kan het betekenen dat er ergens een kraan open staat. Bij te weinig energieverbruik wordt de was niet schoon. Soms is het zoeken, maar onze wasserij is klein genoeg om dit in de gaten te houden.’
Modeluxe is een onderdeel van de Edelweiss Groep, een familiebedrijf dat al 121 jaar bestaat. ‘De eigenaren van nu zijn de kleinzonen van de oprichters. Hun filosofie is dat ze graag voorop willen lopen.’ In Den Haag was de wasserij van Edelweiss de eerste wasserij die goed geïsoleerd was en vanaf 1990 begon het bedrijf met energiebesparing.

Hoe kunnen we nog meer energie besparen?

‘Bij Modeluxe zijn we continu Wasbezig met innovatie.’ Op de besparings-index van water en energie is te zien dat het gebruik sinds 1999 nog maar 42% is. ‘Bij een was van 5 kilo gebruikt een gewone was-machine 25 à 30 liter water, terwijl Modeluxe maar 3,5 à 4 liter water per kilo gebruikt’ aldus Van den Akker. ‘Wij blijven onze negentien trommels tellende wasstraat constant verbeteren en verbouwen. We hergebruiken water en zeep en door een warmtewisselaar op het afvalwater gaat de warmte weer terug het wasproces in.’
‘De concurrentie is moordend,’ stelt Van den Akker. ‘Om de markt bij te kunnen houden, moet je als bedrijf blijven innoveren. Je moet de markt-ontwikkelingen voor blijven. Helaas houden kleine wasserijen dit vaak niet bij’. Modeluxe doet ook mee aan het MJA3 convenant. ‘Bedrijven die mee doen zijn verplicht om samen 8% energie te besparen van 2017 tot 2020. Dat komt neer op 2% energiebesparing per jaar,’ vertelt Van den Akker. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft technische ondersteuning en begeleidt innovatieprojecten om de doelstelling te kunnen realiseren.

Eco en Fairtrade

Waar chloor en azijnzuur het wasgoed bij Modeluxe in het verleden bleekte, gebeurt dat nu door enzymen in het wasmiddel. Hierdoor is wassen op lagere temperaturen mogelijk en behalve besparing van water en energie, zorgt het voor minder slijtage van katoen. Dit voorjaar krijgt het wasproces bij Modeluxe het EU-Ecolabel. Dit is het Europese milieukenmerk voor non food producten en diensten, die geproduceerd zijn met een lagere milieubelasting.

ChequeModeluxe wil duurzame producten promoten en geeft bij het inkopen de voorkeur aan Fairtrade producten. ‘Samen met een hotel en een beddenfabrikant is geld gedoneerd aan een organisatie die zich sterk maakt voor eerlijke handel in Mali. Dit geld, bestemd voor microcredit voor vrouwen, gaf vrouwen de gelegenheid een eigen katoenplantage te starten. Door een gegarandeerde prijs voor de katoenoogst te betalen, komt er ook geld vrij voor de totale gemeenschap, waardoor er projecten voor iedereen kunnen worden gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan is een kraamkliniek en een waterput in een dorpje in Mali’.