Brandveiligheid in de horeca

Na een lange tijd dicht te zijn geweest vanwege corona, hebben horecaondernemers hun deuren gelukkig weer mogen openen. Daarom komt de Omgevingsdienst West-Holland bij ondernemers langs om te kijken of het met de brandveiligheid in orde is. Het zou toch zonde zijn als er na zo’n lange tijd gesloten te zijn nu iets gebeurt!

Regelmatig reinigen 

Het merendeel van de horecabranden ontstaat in de keuken. ‘Bovenaan de oorzakenlijst staat de frituurpan’, vertelt milieutechnisch medewerker Jaimie Reinders. ‘Daarop volgen het (gas)fornuis en andere bak- en braadapparatuur. De vettige dampen van het bakken, braden en frituren worden afgezogen, waardoor in de loop der tijd vetaanslag ontstaat in de afzuiginstallatie.’ Als de vetaanslag in de bakdampafzuiging vlamvat, kan een klein brandje snel omslaan in een grote brand. Het is daarom belangrijk dat de afzuiging regelmatig wordt gereinigd. ‘Het is vergelijkbaar met thuis stofzuigen: als je alleen om je bank heen zuigt ziet het er wel netjes uit, maar hoopt het stof zich onder de bank op. Dat is met een afzuigfilter net zo. Als je daar niet achter en onder schoonmaakt, hoopt het vet en vuil ook op. En dat kan heel gevaarlijk zijn, als er brand uitbreekt.’ 

Overtredingen

In 2017 zorgden twee horecabranden in de binnenstad van Leiden voor ontruiming van bovengelegen panden, de inzet van hulpdiensten en bestuurlijke onrust. ‘Daarop is het project brandveiligheid in de horeca ontstaan’, vertelt Reinders. ‘Bijna tachtig procent van de bedrijven die we in 2018/2019 controleerden, hadden op basis van het naleefgedrag overtredingen.’ Veel voorkomende overtredingen zijn achterstallig onderhoud van de afzuiging, elektriciteitskabels die kapot zijn, doorgekoppelde stekkerblokken (die meer kans op oververhitting hebben) en brandblusmiddelen die niet gekeurd of zelfs afwezig waren.

Meer informatie

Voor meer informatie over brandveiligheid in de horeca kunt u contact opnemen met Jaimie Reinders, milieutechnisch medewerker, via 071-4083100. 
 

Binnenstad leiden