Inwerkingtreding Omgevingswet uitgesteld tot 1 juli 2022

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is met een halfjaar uitgesteld tot 1 juli 2022. Dat maakte minister Ollongren op 27 mei bekend. Het uitstel komt niet helemaal uit de lucht vallen, want eerdere proeven lieten zien dat er problemen waren met de praktische uitvoering van de nieuwe wet.

Goede overgang

Voor de Omgevingsdienst West-Holland betekent het uitstel dat er meer ruimte en tijd is voor een goede overgang naar de Omgevingswet. De eigen planning van de dienst wordt in principe niet vertraagd, omdat het voor een deel van de processen aansluit bij de opdrachtgevers. Zo ook bij het ontwikkelen van (delen van) omgevingsplannen, waar opdrachtgevers het tempo bepalen. 

Onhandig, maar wel nodig

Marlies Krul-Seen, directeur bij Omgevingsdienst West-Holland, ziet twee kanten aan het uitstellen van de ingangsdatum: ‘Aan de ene kant kan het uitstel goed gebruikt worden, want we merken dat het lastig is om goed voorbereid te zijn. Aan de andere kant is het ook onhandig, want het is moeilijk om iets te plannen en voor te bereiden als het steeds uitgesteld wordt. Je leert ook pas echt hoe iets moet als je daadwerkelijk met de wet gaat werken. Daarnaast is het voor onze planning en de systematiek niet handig dat de nieuwe datum midden in het jaar valt. Maar dat is niet anders.’

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Rob Heemskerk via 071 - 4083100.
 


Omgevingswet groot