ODWH controleert nu ook vanuit de lucht

De Omgevingsdienst West-Holland is de trotse eigenaar van een drone. Een drone kun je zien als een foto- en videocamera met vleugels, of eigenlijk met wieken. Die camera kan ingezet worden voor allerlei taken van de Omgevingsdienst. De camerakwaliteit van de drone is erg goed. Het bekijken van de beelden kan live tijdens de vlucht. En als het nodig is, neemt de piloot de beelden op en stelt deze later beschikbaar.

Waarvoor gebruikt de Omgevingsdienst de drone?

Enkele voordelen van het inzetten van de drone:

  • Bij agrarische bedrijven legt de drone vanaf de lucht in tien minuten tijd beelden van tien agrarische bedrijven op foto vast. Aan de hand van deze beelden kan de Omgevingsdienst gericht toezicht houden. 
  • Inmeten van afval/grondhopen. Door vanuit verschillende punten foto's te maken van grote hopen kan er met wat berekeningen een volume vastgesteld worden.
  • Asbest, afvoer, zonnepanelen of airco op het dak? De drone biedt ook hier een uitkomst.
  • Moeilijk begaanbaar terrein? Hier vliegt de drone eenvoudig overheen.

Waar kan de drone vliegen?

Het luchtruim wat het grootste deel van ons gebied bestrijkt heeft geen restricties. Alleen het meest noordelijke deel ligt gedeeltelijk in de controlezone van Schiphol. Ook zijn er her en der lokaal kleine beperkingen, denk aan helipads (landingsplaats of landingsplatform voor helikopters) en natura 2000 gebied.

Wanneer mag de drone vliegen?

De Omgevingsdienst heeft twee medewerkers met vliegbewijzen in dienst. Zowel de drone als de medewerkers zijn bevoegd om tijdens de daglichtperiode boven bedrijven en binnen de bebouwing te vliegen, tot op 120 meter hoogte. De twee medewerkers zijn erg enthousiast over de drone. Matthieu: ‘We hebben een dag vliegles gehad via de Dutch Drone Academy. Tijdens de vlieglessen vlogen we met een drone zonder sensoren en een met, de drone van de Omgevingsdienst. Dan merk je echt het verschil!’

Meer informatie

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Vincent Heikoop of met Matthieu van den Assem via 071 - 4083100

Vincent en Matthieu