Meer geluidsoverlast door hete zomer

Door de aanhoudende warmte kreeg de Omgevingsdienst veel meer klachten over geluidsoverlast dan normaal. Één van de verklaringen is dat inwoners en bedrijven vaker ’s avonds hun ramen en deuren open lieten staan om binnen voor verkoeling te zorgen. Zo komt het geluid voor inwoners vaak harder binnen

Horeca

Een veel voorkomende klacht in ons werkgebied was het muziekgeluid. Door het warme weer werd de horeca druk bezocht en zaten mensen tot laat op het terras. En in de avond- en nachtperiode speelde daar vaak muziek. En dat hoor je binnen, zeker als je het raam open hebt staan. Dat leidde tot geluidsoverlast in de omgeving.

Jaimie

Airconditioning

De lange, warme periode zorgde er ook voor dat veel koelinstallaties harder en langer moesten werken. Dat zorgt soms voor geluidsoverlast. Sommige installaties veroorzaken door trillingen een constante bromtoon. Dit komt doordat er verkeerde, verouderde of helemaal geen dempers en/of isolatie op het dak aanwezig zijn. Ook kleinere oorzaken, zoals een losse schroef in de omkasting of de instelling van de installatie, kan zorgen voor geluid. Onderhoud voorkomt in veel gevallen deze geluidsoverlast. Als de Omgevingsdienst een bedrijft controleert, bekijkt de toezichthouder onder andere onderhoudsrapporten van installaties van het bedrijf.
 

Uitgelicht

Zoeken